Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι τριανταφυλλιές το χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης

Οι πρώτοι μήνες του χρόνου είναι η περίοδος του σχεδιασμού του κήπου και της προετοιμασίας του ενόψει του ερχομού της άνοιξης. Ο κήπος σας πρέπει να φορέσει «τα καλά του» κι αυτό θα το πετύχετε αν, με λίγο κόπο και πολύ μεράκι περιποιηθείτε τις αγαπημένες σας τριανταφυλλιές. Οι τριανταφυλλιές σας έτσι θα γίνουν τα πιο όμορφα στολίδια του κήπου σας και θα γεμίσουν απλόχερα την κάθε γωνιά του με τα φωτεινά τους χρώματα και με το λεπτό τους άρωμα. Παρακάτω ακολουθεί το ημερολόγιο με τις φροντίδες των τριανταφυλλιών σας στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας.
fytemeni-triantafyllia-01
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Κλάδεμα: Από το τέλος Ιανουαρίου ξεκινήστε το κλάδεμα των
τριανταφυλλιών σας ιδίως στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Συνεχίστε με τις εργασίες που ακολουθούν το κλάδεμα (δείτε παρακάτω, Φεβρουάριος)
Φύτευση: Συνεχίστε τη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου εκτός από τις ημέρες με ισχυρό παγετό (κάτω των -5 βαθμών), φροντίζοντας το έδαφος να μην είναι λασπώδες.

kladema-01ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Φύτευση: Συνεχίστε τη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου εκτός από τις ημέρες με ισχυρό παγετό (κάτω των -5 βαθμών). Προηγουμένως  ελέγξτε το χώμα να μην είναι λασπώδες δηλ. να τρίβεται στην πίεση και να μη ζυμώνεται.
Κλάδεμα: Κλαδέψτε αρχίζοντας από τις Αναρριχώμενες Τριανταφυλλιές. Αν επικρατούν συνθήκες  παγετού μεταθέστε το για αργότερα. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν κλαδέψετε 1-2 εβδομάδες αργότερα αρκεί να μην έχουν ξεκινήσει οι τριανταφυλλιές σας.
Στις πολύ κρύες και ορεινές περιοχές  το κλάδεμα να γίνει το Μάρτιο.
Μετά το κλάδεμα :
-ραντίστε με βορδιγάλειο πολτό (ή άλλα σκευάσματα με χαλκό) για Fork-in-earthπροστασία από ασθένειες του ξύλου.
- Σκαλίστε και ανοίξτε την λακκούβα στη βάση της κάθε τριανταφυλλιάς. Αερίστε τις ρίζες με την πιρούνα (δικέλι ή τρικέλι) σε απόσταση 30 εκ. από τη βάση. Ενσωματώστε κομπόστα ή κοπριά στη κάθε τριανταφυλλιά.
- Ραντίστε με θερινό πολτό μετά το κλάδεμα, τις καλές μέρες , για προστασία από την ψώρα. Επαναλάβετε και 2 φορές  αν υπάρχει προσβολή.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Φύτευση:
-Φροντίστε να τελειώσετε με τη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών νωρίς το Μάρτιο, ιδίως σε νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
-Φυτέψτε νέες τριανταφυλλιές σε μπάλα τύρφης ή σε γλάστρα. Ποτίστε τις αν κάνει ζέστη.
Λίπανση: Λιπάνετε με Οργανικό λίπασμα ή με Ειδικό λίπασμα για τριανταφυλλιές.
ΑΠΡΙΛΙΟΣperipoiisi-triantafyllies
Καθαρίστε και σκαλίστε γύρω από την κάθε τριανταφυλλιά. Επαναλάβετε την  προσθήκη κοπριάς ή μαύρης τύρφης ή λιπάσματος. Ποτίστε όταν έχει ζέστη ή αν έχει καιρό να βρέξει, για τις νεοφυτεμένες τριανταφυλλιές είναι απαραίτητο.
Θειαφίστε όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 25 βαθμούς έστω και για λίγες ώρες την ημέρα.


Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμά...

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η ...