Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το παχνί του τσαγκάρη μπάρμα Μήτσου. Χριστός Ανέστη.

... Εκεί πλάι στην εκκλησιά της Αγίας Βαρβάρας συνάντησα τον Δημήτρη Αργυρόπουλο. Τον "μπάρμπα Μήτσο" όπως τον ήξεραν όλοι, που στο κατώι του είχε μια ντουζίνα φρεσκογεννημένα αρνάκια της μικρής του στάνης. 


Ο μπάρμπα Μήτσος ήταν "σώγαμπρος" από του Δάρα που για ένα φεγγάρι είχε υπηρετήσει στην χωροφυλακή. Μετά όμως από ένα ατύχημα που είχε με το υπηρεσιακό του όπλο, αποχώρησε από το Σώμα κι έγινε τσαγκάρης στην Κοντοβάζαινα αφού τον πάντρεψαν με την κυρά Ελένη Κανελλάκη που έκανε δουλειές στο σπίτι της τραγουδώντας σαν αηδόνι. 

Πήρε και προίκα για τον γάμο ο μπάρμπα Μήτσος από τους μπαρμπάδες της κυρά 'Λένης ένα χωραφάκι σχεδόν 2 στρέμματα μ' ένα σπιτάκι μέσα του 40 τετραγωνικά μέτρα που είχε τάβλες για πάτωμα. Ταβάνι δεν είχε κάτω από την πέτρινη στέγη του. 

Του Μήτσου όμως και της Ελένης τους αρκούσε με το παραπάνω "για σπιτώσουν τη φτώχεια τους" όπως λέγαν. 


«Από τον Πύργο αγοράζω πέλμα τρακτερωτής ρόδας αυτοκινήτων που το κόβω για σόλα παπουτσιού. Μαζί αγοράζω

βαμβακερό κορδόνι και κερί. Τρυπώ με το "σουγλί" την ρόδα που την έχω κόψει με τη φαλτσέτα μου σε σχήμα σόλας,  κι αφού κερώσω το κορδόνι, ράβω με τη σακοράφα τα στιβάνια κάνοντάς τα καινούργια και αθάνατα», είπε γελώντας ο μπάρμπα Μήτσος, φτιάχνοντας τη παχιά μουστάκα του. 
 

Ο μπάρμπα Μήτσος το "εργαστήρι" του το είχε εμπρός στην μπαλκονόπορτά του. Δεν είχε πάγκο δεν είχε φωτιστικά. Γενικότερα δεν είχε περιττά πράματα. Του αρκούσε ένα μικρό αμόνι πάνω στο οποίο "σφυρηλατούσε" τη σόλα με το τσαγκάρικο σφυράκι του, αφού είχε βάλει ψαρόκολλα ανάμεσα στο δέρμα του παπουτσιού και στη νέα σόλα. 

Αναγκαίο εργαλείο του -όπως έλεγε ο μπάρμπα Μήτσος- ήταν και το κατοχικό λαμπάτο ραδιόφωνο του που ολημερίς έπαιζε τραγούδια. Δημοτικά κατά προτίμηση.  

 

Δημήτρης & Ελένη Αργυροπούλου

Με την τέχνη του τσαγκάρη και με τη μικρή του στάνη, το σπιτικό περνούσε τη ζωή του ανάμεσα σε ....

 

Λαογραφικό τμήμα απ' ότι ψήνεται ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα γράδα ρακής και τσίπουρου και η αντιστοιχία τους σε οινόπνευμα

Γράδα και αλκοόλ – Πόσο οινόπνευμα πρέπει να έχει η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά ή τσίπουρο; Οι περισσότεροι, ακόμα και πολλοί παραγωγοί ρακής και τσίπουρου συγχέουν τα (κακώς, κάκιστα ισχύοντα ακόμα στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταργηθεί διεθνώς) γράδα τσικουδιάς και τσίπουρου με τους οινοπνευματικούς βαθμούς  ή αγνοούν ότι βγάζοντας π.χ. ως συνήθως (κακώς) 18 γράδα την ρακή, την βγάζουν με 46% οινόπνευμα (!!!) ενώ το ουίσκι και η βότκα  που μάλιστα πίνονται αραιωμένα με πολλά παγάκια και αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων, έχουν γύρω στους 43. Η ευχάριστης γεύσης τσικουδιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 37-39 το πολύ  βαθμούς οινοπνεύματος, δηλαδή 16-16,5 γράδα (βλ πίνακα παρακάτω). Δυστυχώς, ελάχιστοι

Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα

Αφιερωμένο το κατωτέρω στην μνήμη του αγαπημένου μας και καλού Ανθρώπου, Δημήτρη (Μίμη) Κανελλάκη που απεβίωσε την Πέμπτη 28-5-2015 στην Τρίπολη όπου και ετάφη την μεθεπομένη. Και το αφιερώνω στον Μίμη μιας και λάτρευε το χωριό, την γη, την καλλιέργεια της και το δούλεμα της φύσης και των προϊόντων της με τα χεράκια του. Πράξεις που έκανε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, εδώ και χρόνια, εξαιρουμένου του φετινού που "έφυγε". Καλό ταξίδι Μίμη. Γιώργος Θ. Κανελλάκης Φτιάχνω αγνό σαπούνι εύκολα και γρήγορα Πηγαίνοντας στα χωριά όλο και κάποιο τενεκέ με περσινό ή και παλαιότερο λάδι θα βρούμε.  Όσο παλαιότερο το λάδι, τόσο το καλύτερο, αν θέλουμε να κάνουμε σαπούνι που θα είναι εξαιρετικό, υγιεινό, υποαλεργικό, αγνό και κυρίως 100% οικολογικό, μέσα σε 1/2 ώρα. Οδηγίες :  ζυγίζουμε το λάδι που έχουμε σε ζυγαριά ακριβείας. Σημειωτέον πως, το μπουκάλι με το 1 λίτρο λάδι δεν ζυγίζει 1 κιλό λάδι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο ! για κάθε κιλό λάδι χρειαζόμαστε  300 γραμμά...

Κάνω προζύμι, κάνω ψωμί, κρατάω προζύμι !!!

Στα κατωτέρω 5 θέματα - τίτλους, θα θυμίσουμε απλές και ξεχασμένες δυστυχώς διεργασίες για την δημιουργία μυρωδάτου ψωμιού. Διεργασίες όπου, το κόστος της ετοιματζίδικης μαγιάς, περιττεύει και το αποτέλεσμα του ψωμιού μας ανταμείβει υπέρμετρα.  Σημειωτέον, μπορούμε να κάνουμε προζύμι με σκέτο αλεύρι και νερό ή με νερό που έχει μείνει μέσα του έχει μείνει μια μέρα ένα κλαδάκι βασιλικού και σπόρων μήλου ή με μέλι μέσα στο νερό κλπ. Οι τρόποι αποτελούν καθαρά επιλογή δική μας.  Τονίζουμε δε ότι λέει και ο κορυφαίος νεαρός αρχιμάγειρας Άκης Πετρετζίκης για το "γνωστό θέμα" : "Όσο για τον αγιασμό δεν είναι απαραίτητος φυσικά. Απλό νερό κάνει. Στην Ελληνική παράδοση όμως αναφέρουν τον αγιασμό οπότε το βάζω και εγώ σαν τιμή για τα παλιά χρόνια..." Καλή επιτυχία. kontovazaina.blogspot.com   1. Πώς "πιάνουμε" το προζύμι Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η ...